Részvények – kockázat, inflációkövetés

Az Octans Project-en egyedülálló módon került megvalósításra a részvényrendszer. Nem valamiféle titkos metódus manipulálja a részvényárakat, hogy a játékosok a legnagyobbat bukjanak – a részvényárakat csak a játékosok befolyásolják.

A Los Santos Stock Exchange helye a térképen

Alapvető működés

Ha részvényt veszel, nő a kereslet az adott részvényre, tehát az ár . Ha részvényt eladsz, nő a kínálat, tehát az ár csökken. A különböző részvények különböző kategóriákba vannak beosztva. Az adott részvények többé-kevésbé követik az adott kategória kockázati szintjét: míg valamelyik részvény esetén 100 db megvásárlásának következményeként darabára 10 dollárral is nőhet, egy másik részvénynél ugyanez sokkal kisebb vagy nagyobb emelkedést eredményezhet.

A jelenlegi részvényárak

Kockázat

Általánosságban kijelenthető, hogy minél nagyobb az egységnyi részvény vásárlása esetén arányaiban kiváltott árváltozás, annál nagyobb lehet a kockázat, hiszen pillanatok alatt bezuhanhat vagy megemelkedhet az ár egy olyan részvénynél, amelyet ennyire könnyű befolyásolni. Amelyik részvénynél kicsi a kockázat, mert nem változik úgy az ár, azt vonja magában, hogy kevésbé könnyű vele hirtelen meggazdagodni, hiszen akár egy hétbe is telhet, mire az ár komolyabban változik. Ismételjük, mindez a játékosoktól függ, kis kockázatú részvénynél is előfordulhat, hogy egyszerre mindenki bemegy a részvényeshez és eladja minden részvényét, ezért bezuhan az ár.

A részvények ára egy héttel visszamenőleg visszanézhető. Ez csodás opció a trend és kockázat megbecsülésére.

Inflációkövetés, biztos veszteség

A részvényes kitűnő lehetőség lehet az infláció követésére. Minél több pénzzel van feltöltve a szerver gazdasága, annál több pénze van a játékosoknak olyanokra költeni, mint részvény. A megnövekedett kereslettel együtt nő a részvények ára is.

Figyelem! A részvények azonban összességében, minden játékost nézve biztos veszteséget jelentenek a játékosok számára. Jelen pillanatban egy KBG részvény vételi ára $154, eladási ára $151. Ez azt jelenti, hogy habár a részvényesen jelen pillanatban nem nehéz pénzt nyerni, egyrészt ahhoz, hogy pénzt nyerj, valaki másnak buknia kell (ha a részvényeken nyersz, nem a szervertől nyersz el pénzt, hanem más játékosoktól), másrészt pedig a vételi és eladási árak közötti (egyébként minimális) különbségek miatt kevesebb pénz kerül vissza összesen mindenkihez, mint amennyit részvényekre költött. Ennek ellenére a vételi és eladási ár közötti különbség olyan minimális, hogy kis áremelkedés is visszatermelheti az ott kifizetett tranzakciós költségeket.

Egyéb kérdések

Itt kerülnek megválaszolásra egyéb kérdések, amelyek felmerültek már.

  • Egy megvásárolt részvény törlésre kerül egy idő után? Nem, az a részvény a te tulajdonod lesz addig, amíg el nem adod. Más ezt nem tudja befolyásolni.
  • Korlátozott a részvények darabszáma? Elfogy egy idő után a megvehető részvény? Nem, a rendszer olyan piacot szimulál, aminél a kiírt árnál mindig akad egy eladó, aki éppen eladja annyiért. Ez azonban azt eredményezi, hogy egy bizonyos eladott darabszám után (sok ezer eladott részvény után) a részvényárak is ezres nagyságrendben is mozoghatnak.
  • A fórumon megtekinthetőek az élő részvényadatok, sőt, még a tulajdonosok eloszlása is. Az adatok pontos vizsgálatával kiderül, pontosan mennyi részvény van forgalomban, a befektetők összetétele, stb.

2020. áprilisi fejlesztés

Az osztalék a részvények alatt fizethető ki.

2020. április 7-én a részvényrendszerben elérhető lett az osztalékfizetés. Minden részvény fizet osztalékot minden egyes nap. Az egyes részvények egységnyi (egy darabra vonatkozó) napi osztalékfizetése a bekerülés napján:

  • LSO: $0.75
  • NUR: $0.225
  • TSP: $0.21
  • KBG: $0.135
  • HZR: $0.525

Az egyes részvények által fizetett osztalékok változhatnak.

Fontos: osztalékfizetés csak akkor történik meg, ha az osztalékfizetés előtti 24 órában játszottál a szerveren. (osztalékfizetés minden nap van)